Back to Top

Systemisch werk en opstellingen

Een familie opstelling is een systemische manier van werken. Hierbij betrek je jouw hele systeem. Je werkt aan jezelf als onderdeel van een groter geheel. Vaak is dat je gezin of familie, maar je werk kan ook aan de orde zijn. Een systeem bestaat uit een samenleving waarin iedereen verbonden is en een plek heeft. Een systeem heeft 3 kenmerken: er is binding, evenwicht en ordening. Als er op één of meer van deze vlaken een verstoring zit, kan dit een negatief effect hebben op alle gezinsleden en vooral op kinderen.

Een opstelling maakt het onzichtbare, zichtbaar:

Het doel van een opstelling is het zichtbaar maken van een verstrikking in een systeem. We kijken naar het enorme web waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een systeem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en toekomst.

 

Wat is binding?

Iedereen heeft behoefte aan verbinding. Als jong kind vertrouw je op je ouders en ben je loyaal aan je ouders. De liefde voor je ouders is onvoorwaardelijk.  Vaak gaat dit goed, maar vaak ook niet. Misschien kon je moeder niet voor je zorgen of wees ze je emotioneel af. Het kan ervoor zorgen dat je later in relaties problemen ervaart met het aangaan van verbinding.

 

Evenwicht

In een systeem is het belangrijk dat er evenwicht is tussen geven en nemen.

Als de één geeft, voelt de ander een onverklaarbare drang om terug te geven. Vooral bij partner relaties voel je dat, maar bijvoorbeeld ook bij vrienden. Als er geen sprake is van evenwicht, loopt de relatie gevaar.

In de relatie tussen ouders en kinderen is het logisch dat de ouders in eerste instantie meer geven dan nemen. Als kind neem je vooral, want zonder de zorg van je ouders is het moeilijk om te overleven. Als dit niet het geval is, is er een verstoring in het evenwicht.

 

Ordening

Iedereen heeft zijn of haar eigen rol en plek binnen het systeem.

Bijvoorbeeld Vader, moeder, oudste kind, middelste kind, jongste kind.

Door bijvoorbeeld ziekte, overlijden, misbruik etc. kan het zijn dat een kind op de plek van de ouder gaat staan. Er is dan een verstoring in de ordening door rolverwisseling.

 

Kenmerken van een gezonde familie zijn:

 • Iedereen mag er zijn en hoort er bij (binding)
 • Er is evenwicht van geven en nemen
 • Er is voor iedereen een duidelijke ordening

 

Door een opstelling te doen krijg je inzicht in je eigen ontwikkeling, je maakt ruimte voor emoties zodat oude wonden geheeld kunnen worden. Je ervaart meer rust en balans zodat je een beweging kunt maken naar de toekomst!

 

Ik begeleid de opstellingen op verschillende manieren:

 • Als tafel opstelling. We werken met poppetjes
 • Visualisatie
 • Met vloerankers

Holistische gezinstherapie

De reversie methode®

Kinderen leven vanuit hun gevoel. Ze hebben een sterke intuïtie en ze zijn gevoelig voor de zichtbare en onzichtbare wereld om zich heen. Dit is een kwaliteit waar we allemaal mee geboren zijn. Alleen hebben veel van ons deze gevoeligheid in de loop van ons leven deels weggestopt omdat de maatschappij (nog) niet is ingericht om te kunnen leven vanuit ons gevoel. Daardoor kan het zijn dat jij en/of je kind(eren) zich vaak onbegrepen en eenzaam voelt. Dit kan zorgen voor fysieke problemen en/of  gedragsproblemen. Je kind is boos, verdrietig, onzeker en/of bang. Je wilt zo graag meer plezier en ontspanning binnen het gezin. 

Het is tijd voor een nieuwe manier van kijken naar kinderen. Wat willen de kinderen? Wat hebben ze nodig?

Ik help je om (weer) plezier en ontspanning binnen het gezin te creëren. Ik coach je bij het avontuur van het opvoeden van je kind van deze tijd. Je gunt je kind de ruimte om zijn/haar eigen ik te ontwikkelen. Je kind spiegelt instinctief alles wat er in zijn/haar directe omgeving voordoet. Soms kan je het gedrag van jouw kind plaatsen omdat je het gedrag herkent van jezelf. Soms zie je gedrag terug bij jouw kind welke je niet zo snel herkent, maar wel degelijk aanwezig is in jezelf. De Reversie Methode® gaat terug naar het kind in jou en geeft op een liefdevolle wijze een duidelijk beeld van jouw gedrag waarop jouw kind reageert. Dat heeft als belangrijk voordeel dat je kind vanzelf mee veranderd als jij dat stukje in jezelf heelt.

Wanneer je kind het moeilijk heeft, raakt dat een stuk in jou. Het is niet jouw kind dat je zo raakt, het is de pijn van jouw innerlijke kind. Als je als ouder in staat bent om de spiegel te vertalen naar jezelf, kan heling plaatsvinden.

Heeft je kind een blokkade, is de omgeving beperkend voor je kind om zijn/haar weg te bewandelen of is de problematiek ontstaan door het gemis aan een kernverlangen of door een blokkade vanuit de natuurlijke ontwikkeling van je kind. Vanuit de Reversie Methode® is het duidelijk dat de problemen soms wel bij het kind lijken te liggen maar dat dat lang niet altijd zo is. Wanneer we niets aan de omgeving van het kind veranderen heeft het kind nog steeds geen ruimte om te groeien en zal het spanningen op bouwen die er uit komen door middel van gedrag of een fysieke kwaal. Hier wordt het overlevingsmechanisme ontwikkeld. Een overlevingsmechanisme is een manier van overleven. Het is een natuurlijke reactie op een gebeurtenis en/of omstandigheden. Deze natuurlijke en automatische reactie kan belemmerend zijn in je volwassen leven. 

Overlevingsmechanismen ontstaan wanneer het kind niet beantwoord wordt in zijn of haar primaire behoeftes. Als er geen aandacht is voor gevoelens en emoties, voelt het kind zich niet veilig. Hoe vaak wordt bijvoorbeeld tegen een kind gezegd: ''Stel je niet zo aan'' of ''nu is het wel genoeg'' of ''niet zo zeuren'' etc. Ook gebeurtenissen met impact kunnen ervoor zorgen dat het kind niet de aandacht kreeg die het wel nodig had:

* Overlijden gezinslid

* Echtscheiding

* Verslavingsproblematiek ouder(s)

* Geweld

* Financiële moeilijkheden

* Misbruik

* Etc.

 

Waneer een kind te weinig aandacht krijgt in zijn primaire behoeftes, kan het op verschillende manieren reageren:

 

* Vechten: Het kind gaat in de weerstand:

Denk aan woede aanvallen, stampvoetend en krijsend door een supermarkt lopen, brutaal gedrag etc. 

Het kind zoekt naar alle mogelijke manieren om aandacht te krijgen van de ouder(s). Negatieve aandacht is ook aandacht.

 

* Vluchten: Het kind loopt ervoor weg:

Het kind trekt zich terug in de slaapkamer, wordt verlegen en angstig. 

Het kind kan ook in het hoofd gaan leven om geen pijn meer te voelen. 

 

* Bevriezen: Het kind bevriest:

Gebeurtenissen lijken het kind niet te raken. 

 

* Pleasen: Het kind past zich aan:

Het kind laat gewenst gedrag zien om aandacht te krijgen. Het doet alles wat je vraagt, mits je maar aandacht geeft. 

 

Samen onderzoeken we waar de kern van het probleem ligt. Wat laat jouw kind zien? Is er een gebeurtenis geweest in het leven van je kind, wat ervoor zorgt dat dit gedrag ontstaan is?  

Of spiegelt je kind instinctief wat vast zit in jou? 

Welk deel in jouw wilt graag de liefde en aandacht die het nodig had als kind. Het is nooit te laat om oude wonden te helen. Het (ongewenste) gedrag van je kind zal als sneeuw voor de zon verdwijnen omdat het niet meer hoeft te spiegelen wat vast zit in jou!

 

Ook als je zelf geen kinderen hebt, helpt deze methode jou, in jouw weg naar heling. Je komt immers zelf uit een gezin waar jij de spiegel bent (geweest). Heb je (fysieke) klachten, kamp je met een (oud) trauma, loop je vast of ondervind je andere problemen? Neem contact met mij op, dan kijken we samen naar dat wat jij op dit moment nodig hebt.

 

Het is mogelijk om losse sessie's te af te nemen of een traject van 5 sessie's waarbij therapie, healing en coaching gebruikt wordt.  

 

 

 

 

 

 

 

Energetische Coaching

Draag jij energie van iemand anders?

Voel jij je moe, zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is?

Voel je boosheid borrelen, terwijl je eigenlijk niet boos bent?

Of voel jij je verdrietig en kun je dit verdriet niet plaatsen?

Voel je iets anders dat je niet kunt plaatsen bij wie jij werkelijk bent?

 

Herken je dit?

Van alle gevoelens die wij ervaren, is 95% niet eens van jou!

Dat betekent dat slechts 5% wel van jou is.

 

Maar hoe kan dat dan?

Je pikt heel makkelijk energie van iemand anders op, en draagt het vervolgens.

Eigenlijk is dit een hele mooie gave en iedereen kan het. Alleen kan de één zich beter afsluiten dan de ander.

Sommigen hebben zich zelfs helemaal afgesloten, omdat al die gevoelens van anderen als lastig en te veel ervaren worden.

Anderen staan helemaal open en voelen alles wat er om hen heen gebeurt. Het is prettig als je de emoties van anderen wel voelt en het niet zelf draagt.

 

Ik leer je hoe je verbinding maakt met de aarde en helemaal aanwezig bent in jouw lichaam, in het hier en nu. Dit noemen we gronden of aarden.

Ik geef je tools hoe je de energie van anderen in jouw systeem kunt herkennen, scheiden en los laten. Zodat jij in je eigen energie en kracht kan staan!


Access Bars®

Wat is Access bars®?

Access bars® is een energetische hoofdmassage. Er zijn 32 meridianen op je hoofd. Deze meridianen bevatten alle ideeën, overtuigingen, emoties en overwegingen die je hebt opgeslagen in jouw energielichaam. Doordat ik deze meridianen aanraak, stroomt de energie door je lichaam. Oude energie die je vastgehouden hebt, mag losgelaten worden. Je kunt het zien als een ‘’reset’’. Je ligt op de massagetafel, met jouw kleren aan. Eventueel onder een deken. 

Heb je klachten zoals:

 • Burn-out
 • Omdenken
 • Moeilijk keuzes kunnen maken
 • Slecht slapen
 • Stress
 • Moeilijk kunnen ontspannen
 • Gezondheidsklachten
 • Migraine
 • Angst
 • Depressie
 • Gedachtes niet los kunnen laten
 • Druk in je hoofd
 • Examenvrees
 • Faalangst

Dan kan een Acces bars® behandeling helpen! Een Access bars® behandeling is voor alle leeftijden.

 

Wat is het effect van Access bars®?

De meeste mensen merken de effecten vrijwel direct na de behandeling. je kunt je heel ontspannen voelen, maar soms komt het ook voor dat je je eerst juist wat overprikkeld voelt. Geef jezelf wat extra rust en drink voldoende water, zodat jouw lichaam de afvalstoffen goed kan afvoeren. Uiteindelijk ervaar je rust en ruimte in je hoofd en lichaam, betere nachtrust en kun je (weer) helder denken. 

 

 

Reading

Loop je vast en wil je weten wat je nodig hebt om de stappen te maken die je zo graag wilt maken?

Je voelt aan alles dat ''iets'' jouw stroom blokkeert. Wat is dat ''iets''?

Je doet zo je best om van een patroon af te komen, steeds val je weer terug in het oude patroon. Waarom lukt het niet?

Ik stem mij af op jou. Ik kijk energetisch hoe het op dit moment met je gaat en wat je nodig hebt. Een reading helpt je net dat stukje verder, doordat je inzicht krijgt over jouw blinde vlekken, (familie) patronen, overtuigingen en wat je nodig hebt om een stap te maken. 

 

                          Kind Reading

Je kind huilt zo veel, je hebt alles al geprobeerd en je bent ten einde raad. Of je kind is boos en je komt er maar niet achter waar zijn/haar boosheid over gaat. Plast hij/zij regelmatig in bed, wil hij/zij niet eten of zijn er andere dingen waar je tegenaan loopt? Wil je weten wat jouw kind je duidelijk wilt maken? Een kind reading geeft je inzicht en informatie wat er nodig is. 

Kinesiologie

 

Kinesiologie (spiertesten) is een methode waarbij het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. In je lichaam ligt informatie opgeslagen over je fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.


Spieren reageren op spanningsveranderingen. De spieren worden als het ware de woordvoerders van het lichaam.

Wanneer een gedachte of herinnering je sterker maakt, zijn de spieren krachtiger. Bij een blokkade verslapt de spier.

Kinesiologie (spiertesten) is een middel om heel specifiek te achterhalen waar, waarom en wanneer er een emotionele blokkade is ontstaan.

Onze emoties zijn gekoppeld aan acupressuur punten. Door deze punten te activeren en er affirmaties bij uit te spreken wordt de blokkade vrij gemaakt.

Daarna brengen we de emoties in balans zodat ze je helpen i.p.v. blokkeren.

 

Je voelt je rustiger en meer ontspannen doordat de blokkade is opgeheven

Cursus bewust ouderschap

Ga je mee op avontuur?

 

Kinderen leven vanuit hun gevoel. Ze hebben een sterke intuïtie en ze zijn gevoelig voor de zichtbare en onzichtbare wereld om zich heen. Dit is een kwaliteit waar we allemaal mee geboren zijn. Alleen hebben veel van ons deze gevoeligheid in de loop van ons leven deels weggestopt omdat de maatschappij (nog) niet ingericht is om te kunnen leven vanuit ons gevoel. Daardoor kan het zijn dat jij en/of je kind(eren) zich vaak onbegrepen en eenzaam voelt. Dit kan zorgen voor fysieke problemen en/of gedragsproblemen. Je kind is boos, verdrietig, onzeker, bang of trekt zich terug. Je wilt zo graag meer plezier en ontspanning binnen het gezin. 

Het is tijd voor een nieuwe manier van kijken naar kinderen. Wat willen de kinderen? Wat hebben ze nodig?

 

Voor wie is deze cursus bedoeld:

 

• Als je behoefte hebt om gelijkgestemden te ontmoeten

• Voor ouders en opvoeders die hun kind beter willen begrijpen.

• Als je de band met je kind wilt versterken.

• Als je meer plezier en ontspanning wilt binnen het gezin.

• Als je de eigen(wijs)heid van je kind wilt accepteren en beschermen.

 

Tijdens 7 groepsbijeenkomsten en 1 persoonlijke coach sessie leer jij jezelf en je kind beter begrijpen.

 

 Wat ga je ervaren:

• Deel je ervaringen met andere ouders en opvoeders;                                                                                                                                                            

• Je zult ervaren dat we allemaal met soortgelijke problemen rondlopen.                                                                                                                                    

• Stel jezelf open om kennis te maken met jezelf;                                                                                                                                                                   

• Wat zijn je normen en waarden, wat vindt jij belangrijk?                                                                                                                                                            

• Waar ben je trots op, waar ben je minder trots op?                                                                                                                                                                

• Maak kennis met de *Reversiemethode®;                                                                                                                                                                            

Leer open en eerlijk naar het gedrag van jezelf en je kind kijken                                                                                                                                      

• Welke uitwerking heeft jouw gedrag op je kind                                                                                                                                                           

• Spiegelgedrag: welke spiegel houdt jouw kind je voor?

Een kind spiegelt instinctief wat er in zijn/haar directe omgeving voordoet. Soms kun je het gedrag van jouw kind plaatsen omdat je het gedrag herkent van jezelf. Dit is vaak gedrag waar je blij van wordt. Soms zie je gedrag van jouw kind welke je niet zo snel herkent, maar wel degelijk aanwezig is in jezelf. Dit is gedrag waar je minder blij van wordt, namelijk jouw schaduwkanten. Wanneer dit gedrag jou raakt, betekent dit dat er een pijnstuk aangeraakt wordt bij jou. Door je bewust te worden van dit pijnstuk en het te accepteren, kun je het pijnstuk helen. Daar doe jij je kind een groot plezier mee! Het hoeft niet meer te spiegelen wat vast zit in jou.

  

• Maak kennis met het enneagram;                                                                                                                                                                                                                         Het enneagram geeft je inzicht in jouw persoonlijkheid: eigenschappen, talenten en valkuilen. Met deze kennis leer jij jezelf en je kind beter kennen en begrijp je waarom het kind doet wat het doet.  Als je meer dan één kind hebt,  weet je dat kinderen in hetzelfde gezin vanaf de geboorte heel verschillend kunnen reageren op hun omgeving. Helaas krijgen ze bij hun geboorte geen handleiding mee. Dat zou wel handig zijn, zowel voor henzelf als voor de ouders en opvoeders. Ze snappen soms niet waarom ze doen wat ze doen. Laat staan dat andere hen begrijpen. Er bestaat wel een handige leidraad; Het enneagram. Het enneagram beschrijft 9 persoonlijkheidstypen. Elk type heeft zijn eigen eigenschappen, talenten en valkuilen. We gebruiken allemaal uit elk type wat. Maar er is er één die je veel gebruikt. Door inzicht te krijgen in het persoonlijkheidstype van jezelf en van je kind kun je ook je eigen valkuilen en talenten inzetten, evenals die van je kind.

Het is geen ‘’hokje’’ waar je jezelf en je kind in plaatst, maar een handige tool om persoonlijke groei te bevorderen.

 

Wat levert het je op:

 

• Voel je gezien en gehoord

• Begrijp waarom je kind doet wat hij doet

• Concrete handvatten hoe om te gaan het het gedrag van je kind

• Een liefdevolle relatie in verbinding met jezelf en je kind

• Een zelfverzekerde ouder/ opvoeder die rust en begrip uitstraalt

• Meer plezier en ontspanning binnen het gezin

• Minder conflicten

• Je kind krijgt de ruimte om de beste versie van zichzelf te ontwikkelen

 

Investering

*NU INTRODUCTIEPRIJS*  €325,- P.P / VOOR PARTNERS: €600,-

Vanaf September 2024 €375,- p.p / voor partners €750,-

Dit is inclusief:

- 7 groepsbijeenkomsten van 2,5 uur

- 1 persoonlijke coach sessie van 1,5 uur

- Reader met informatie en opdrachten en oefeningen voor thuis

- Koffie/thee en versnapering

- Certificaat voor bewijs van deelname

 

Schrijf je in via het contactformulier.

De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers.

 

AGENDA:

Vrijdag avond 19:00- 21:30 uur

Locatie: Bogert 1, 1721PH, Broek op Langedijk 

31 Mei, 14 Juni, 28 juni, 5 Juli, 19 Juli, 6 Sept en 20 Sept.

 

Woensdag avond 19:00 - 21:30 uur

Locatie: Gezondheidscentrum Voorburggracht 212, 1722GV, Zuid-Scharwoude

11 Sept, 25 Sept, 9 Okt, 23 Okt, 6 Nov, 20 Nov en 4 Dec

Heb je een groep waarmee je deze cursus wilt volgen? Dan is het mogelijk de cursus onderling in te plannen.                                                                                                                    Neem contact met mij op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 

* De Reversiemethode® is ontwikkeld door Silvia Leegwater. Ze schreef diverse boeken over ouders en kinderen, waaronder; ''Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft'' en  ''waarom doet mijn kind zo?''  De Reversiemethode® heet zich bewezen als effectieve methodiek.

 

 

Healing

Wat is healing?

Stimuleer het zelf helend vermogen van het lichaam en kom weer in balans.

Een healing is het stimuleren van het zelfhelende vermogen van het energiesysteem in en om het lichaam; de aura, chakra’s en energetische kanalen. Een blokkade kan ertoe leiden dat jouw energiesysteem vastloopt en daardoor niet meer goed doorstroomt. Dit geeft een reactie in je energiehuishouding, je gezondheid. Een onprettige, pijnlijke ervaring kan leiden tot een blokkade en/of trauma.

Herken jij één of meerdere van onderstaande punten? Dan kan een healing helpen!

 • Moeheid
 • Stress
 • Concentratie- en aandachtsproblemen
 • Fysieke klachten of pijnklachten
 • Emoties
 • Dromen
 • Problemen in relatie met anderen
 • Te veel verantwoordelijkheid nemen
 • Hoge eisen stellen aan jezelf, perfectionistisch zijn
 • Controledrang
 • Moeite om ergens te aarden/ gronden
 • Moeite met keuzes maken
 • Je overbelast voelen, uitgeput zijn of energieverlies hebben
 • Je afwezig voelen
 • Niet makkelijk kunnen voelen wat jouw gevoel is
 • Niet lekker in je vel zitten

Wat is het effect van een healing?

Een healing werkt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Je voelt je steviger, rustiger en meer in balans. 

 

Healing Massage

Voel je ontspannen en kom weer tot jezelf. 

Tijdens de healing massage begeleid ik jouw energiestroom met mijn handen. Ik masseer je liefdevol en zacht, in verbinding. Ik nodig jouw energie uit om te stromen en los te laten wat losgelaten mag worden op dit moment. Tijdens de healing massage lig je op de massage tafel met kleding aan, evt. onder een deken.

Een healing is voor alle leeftijden mogelijk.

 

 

 

 

Meer weten?